Från idé till produkt – lär känna Räckesbutikens produktavdelning!
Säkerhet, design och material är några ord som beskriver arbetet på vår produktavdelning. Deborah Georgsson och Luciano Masetti jobbar som produktutvecklare på Räckesbutiken och vi tänkte dela med oss av hur deras arbetsprocess ser ut.
Vi tar det från början, berätta lite om er bakgrund:
– Jag läste Industridesign i Lund i 5 år, berättar Deborah. Därefter jobbade jag flera år med att designa butiksinredning och från det gick jag till Räckesbutiken. Nu har jag snart arbetat här i 3 år, innan dess fanns inte den här tjänsten, den är ett resultat av den expansion som skett de senaste åren.
Luciano fortsätter:
– Jag har alltid haft ett intresse för att hitta lösningar. Jag gick teknikprogrammet på gymnasiet och läste därefter 3 år Produktdesign på Malmö Universitet. Det är en bred designutbildning med inriktning mot material, produkt och formgivning. Mitt första jobb efter avslutad utbildning blev på Räckesbutiken och här har jag varit i ungefär 1 1/2 år nu.
Deborah Georgsson och Luciano Masetti på Räckesbutikens produktavdelning
Berätta, vad är det viktigaste att ha i åtanke när man utvecklar nya räcken?
– Man arbetar väldigt brett, från design och konstruktion till byggregler och lagar. Vi måste alltid ha hela kedjan i åtanke från början. Från säkerhet och produktion till efterfrågan och leverans. Säkerheten är otroligt viktig när det kommer till glasräcken och dessutom har vi olika regler att förhålla oss till i olika länder, säger Luciano.
Deborah fyller i:
– Att vara produktutvecklare på Räckesbutiken kräver ett helikopterperspektiv. I grund och botten är ett räcke en säkerhetsprodukt därför kommer säkerheten alltid först. Klarar vi inte kraven som finns så kommer vi aldrig att kunna sälja. Vi utgår från vad som fungerar regelmässigt, därefter kommer kostnad, material och självklart efterfrågan. Man kan inte alltid utgå från vad man själv tycker är snyggt, det är otroligt viktigt med marknadsanalyser för att veta vad marknaden efterfrågar. Eftersom Räckesbutiken finns i flera länder jobbar vi just nu proaktivt med att se vad varje land vill ha, det formspråk som tilltalar tyskarna kanske inte alls fungerar lika bra i Norge osv.
Var kommer era idéer ifrån?
– Det är väldigt olika, ibland kan det vara att man upptäcker en lucka på marknaden eller så är det något som redan finns och man tänker att det var ett snyggt räcke men det vore ännu snyggare eller bättre om man kunde göra såhär. Sen är Andreas Wedberg, en av Räckesbutikens grundare, också en idéspruta som vi bollar mycket med.
Arbetet som produktutvecklare innebär också tankar kring hur man kan utveckla befintliga produkter.
– Vi har ett ständigt pågående projekt vad gäller tillverkning, kostnad och designsamarbeten där vi arbetar nära vår inköpsavdelning för att kunna optimera de produkter vi redan har.
Blir du nyfiken på Räckesbutikens produkter så hittar du alla våra räcken och ledstänger på produktsidan.
På Produktavdelningens rum står en 3D-skrivare – berätta hur ni använder den i ert arbete?
– Den underlättar vårt arbete på så sätt att den ger snabb feedback på det vi jobbar med och på så sätt förkortar utvecklingsprocessen. Förr fick vi kontakta en verkstad som skulle göra en prototyp, så nu när vi kan använda 3D-skrivaren istället blir arbetet både mer kostnads- och tidseffektivt.
I videon ser ni 3D-skrivaren i action när den skriver ut den prototyp som till slut blev ett överliggarstöd.
Hur långt är steget från idé till färdig produkt?
– Allt startar alltid med en idé och utifrån den börjar man med ritningar i CAD (digitalt skapande av tekniska ritningar som används inom konstruktion och arkitektur). Sen kommer man till punkten då man undersöker problemområden vilket kan ta olika lång tid beroende på produkten. Sedan är det dags att printa i 3D-skrivaren och utifrån det så justerar man, räknar om och gör nya tester innan det är dags att skicka eventuella ritningar till Kina där en del av våra detaljer produceras. De skickar prover som vi i vår tur sedan testar. En komplex produkt kan ta över ett år från idé till lansering medan andra produkter kan gå betydligt snabbare. Vårt rostfria räcke med stänger t ex togs fram på bara två månader. Där kunde vi utgå ifrån det befintliga rostfria glasräcket, och använda samma måttmallar och ritningar. Produktionen av räckena sker i Ängelholm och att vi sitter under samma tak gör att vi kan ha full kontroll hela vägen, något vi är väldigt stolta över!
Går du i tankar på ett nytt räcke men känner dig osäker på vilket räcke som är lämpligt att använda? Vi på Räckesbutiken har tagit fram Bruksklasser (A, B och C) som baseras på rådande byggregler och våra egna produkttester. De gör det enkelt och tryggt att välja rätt räcke till just din plats.
Vi kan med glädje meddela att Räckesbutiken kommer lansera nya produkter under 2019, så håll utkik!